Ansøgning
Det er ikke altid nemt at skrive en jobansøgning og beskrive, hvordan man vil gøre det godt. Du skal nemlig skille dig ud i bunken af ansøgere og få forklaret helt konkret, hvorfor du er motiveret.
Du har fundet en spændende stilling, og nu skal du til at sende en ansøgning. Selvom du har høj motivation og kan se dig selv i jobbet, kan det stadig være svært at komme til tasterne. Den motiverede ansøgning kan nemlig være en ret kompliceret disciplin. Læs videre, hvis du vil have mere viden om, hvordan du skriver en ansøgning.
Hvordan skal en ansøgning struktureres?
Se videoen nedenfor og få mere viden om ansøgningens struktur.
Når du skriver din ansøgning - gode råd
Der er mange ting, du kan gøre, når du skal skrive en ansøgning, der virkelig vækker læserens interesse. Du skal vise, at du er et match på det virksomheden ønsker - men det betyder ikke, at du skal kunne det hele. Det handler om, at virksomheden skal kunne se din motivation og dig i stillingen.
Læs jobannoncen og tag noter
Start med at læse jobannoncen grundigt igennem. Noter de nøgleord, som virksomheden benytter i jobannoncen og som matcher på dig. Det kunne være kompetencer, som du har fra tidligere arbejde eller uddannelser. Nøgleord kunne også være opgaver, som virksomheden nævner. Har du tidligere løftet lignende opgaver eller har du kompetencer til at løfte dem?
Nøgleordene skal du både bruge i din overskrift, men du skal også nævne dem i den del af din ansøgning, som omhandler, hvordan du fagligt passer til jobbet. Kom gerne med eksempler på, hvordan du har løftet eller løst en opgave. Så kan læseren nemmere forestille sig din måde at arbejde på.
I din ansøgning skal du altid lægge vægt på, hvad du kan. Mange jobannoncers lister med opgaver kan være omfattende. Det er helt ok, hvis der er nogle områder, du ikke har erfaring med. Hvis det virker til, at der er en bestemt opgave, som virksomheden vægter som vigtig - og som du ikke har erfaring med at løfte - kan du skrive i din ansøgning, at du er villig til at lære og tage et kursus.
Målret ansøgningen
Ligesom med CV'et skal du også målrette din ansøgning. Det kan du blandt andet gøre ved at skrive virksomheden ind i ansøgningen og skære kraftigt ned på ordet 'jeg'. Brug i stedet for ordene 'vi' og 'os' eller virksomhedens eller afdelingens navn.
Eksempel
Det er en spændende udfordring som [virksomhedens navn] står over for, og min erfaring er, at vi som produktionsteam bedst løser den i fællesskab.
Med ovenstående eksempel kan arbejdsgiver allerede se dig som en del af medarbejderstaben.
Ros virksomheden og vis, at du har researchet
Når du roser virksomheden i din ansøgning, viser du både, at du er interesseret i stillingen og selvfølgelig virksomheden. Samtidig viser du også, at du har gjort dit forarbejde. Du kan bruge rosen, altså noget virksomheden gør godt, som motivation for, hvorfor du gerne vil arbejde der.
Uopfordrede ansøgninger
Giv dig i kast med at sende ansøgninger afsted til virksomheder, du finder interessant at arbejde i. I den uopfordrede ansøgning skal du sælge dine kompetencer endnu bedre, fordi virksomheden skal kunne forstille sig, at de mangler dig.
Tips til uopfordrede ansøgninger
Når du giver dig i kast med at sende uopfordrede ansøgninger, skal du selvfølgelig have sat dig ind i, hvilken slags virksomhed, du søger ved. Det er godt at vide:
- Hvilken branche virksomheden er i
- Hvor mange ansatte virksomheden har
- Hvilket slags arbejde, der er at lave
Det er en god idé at skrive din research ned, fx i et Excelark. Så kan du holde styr på, hvor du tidligere har søgt.
Når du søger uopfordret, er der ikke en oplagt stilling til dig. Virksomheden er måske heller ikke klar over, at de har brug for én som dig. Når du laver din research, dukker der måske interessant information op, som du kan bruge. Det kunne fx være, at virksomheden tidligere har haft mange stillingsopslag, hvor de leder efter chauffører eller personer til nathold. Tænk her, at de måske har haft svært ved at finde de rette medarbejdere, og her kan du gribe bolden.
Det er vigtigt at finde den rolle, som du kan udfylde for virksomheden. På den måde kan de bedre se dig i stillingen.
Du skal altid være konkret i forhold til, hvad du gerne vil hjælpe virksomheden med. Hvilke opgaver kan du fx løse fra dag et?
Et godt kort på hånden, som du kan have overfor en virksomhed, du søger uopfordret hos, er virksomhedspraktik og løntilskud. En virksomhed vil ofte gerne se dig an som medarbejder, og derfor kan en prøveperiode med fx virksomhedspraktik være en god løsning.
Hvis du er åben overfor virksomhedspraktik, kan du bruge praktikperioden på at bevise dit værd og din faglighed.
Vælger du at kontakte en virksomhed, inden du søger uopfordret, skal du være nysgerrig på virksomhedens udfordringer. Spørg ind til, hvad de har brug for at løfte af opgaver lige nu eller i nær fremtid.
Når du sender en virksomhed din uopfordrede ansøgning, skal du også vedhæfte dit CV. Både din ansøgning og CV skal sendes som en PDF-fil. Sørg for at navngive filen på en overskuelig måde fx:
- Uopfordret ansøgning - Niels Nielsen.pdf
- CV - Niels Nielsen.pdf
Kaffemøde eller netværksmøde er en oplagt måde at udvide dit netværk på og få viden om en bestemt virksomhed, som du godt kunne tænke dig at arbejde i. Hvordan arbejder de i virksomheden og hvilke opgaver løser de forskellige medarbejdere?
I din jobsøgning er du altid velkommen til at række ud, fx via LinkedIn, for at spørge en medarbejder i en given virksomhed, om vedkommende kunne tænke sig at mødes over fx en kop kaffe og give dig indsigt i virksomheden, arbejdsgangene eller opgaverne der.
Derudover kan du jo spørge ind til gode karriere- eller jobsøgningstips på mødet.
Hvis du vil vide mere, kan du læse 'Det gode kaffemøde for nybegyndere' her.
I følge GDPR-reglerne skal du informere en virksomhed om, at de gerne må opbevare dine informationer. Mange virksomheder vil være nødsaget til at slette din ansøgning, hvis ikke du oplyser om, at dine informationer må gemmes.
Nederst i din ansøgning og dit CV kan du fx skrive:
"Jeg giver tilladelse til, at [virksomhedens navn] må gemme min ansøgning og CV i 6 måneder fra d.d. til brug ved ansættelser".
Ansøgningsmaskinen på Jobindex.dk
Med Ansøgningsmaskinen kan du få hjælp til at formulere din ansøgning, hvis du har brug for konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang.
Ring til os
Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Hos kontaktcentret kan du få svar på spørgsmål eller hjælp til selvbetjening. Du kan også vælge at tale med vores talerobot KIRI, som tager telefonen hele døgnet.
Få hjælp til at skrive dine ansøgninger i Åben vejledning
Har du svært ved at få din motivation ned på skrift? Så kan du få hjælp af kompetente vejledere.