Gå til hovedindhold
Natur
Fritid
Oplevelser

Ud i naturen

Der er mange muligheder for at komme ud og få frisk luft og samtidig nyde naturens gratis glæder i Næstved Kommune.

Mand og kvinde, som går tur ved Glumsø

Indhold

    Næstved Kommune er arealmæssigt er Sjællands største kommune. Det betyder, at du, uanset om du vender blikket mod nord, syd, øst eller vest, kan se kommunens mange naturskatte.

    Du kan for eksempel tage en tur til Karrebæksminde og springe i bølgerne ved én af Danmarks bedste badestrande. Mærke fortiden under dine fødder ved Holmegaard Mose. Gå en tur i én af vores mange skove, cykle langs Fodsporet eller opleve dele af landets smukkeste natur på en kanotur på Susåen.

    Du må som hovedregel gå på alle veje og stier, hele døgnet og hele året – også selv om de er private. Langs vores kyster er der offentlig adgang i vandkanten og i offentlige skove, må du også gå uden for veje og stier.

    I private skove og på udyrkede arealer, må færdslen kun ske mellem kl. 6 og solnedgang.

    Hunde skal som hovedregel føres i snor.

    Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen har opdateret en tidligere folder om borgernes adgang til naturen.

    Læs folderen via Miljøstyrelsens hjemmeside på linket herunder:

    Folder om at naturen gerne må betrædes (Udgivet af Miljøstyrelsen juli 2020).

    Kanosejlads på Susåen

    Vil du sejle i kano, kajak, paddleboard eller andet fartøj på Susåen, Tystrup og Bavelse Sø? Så skal du være opmærksom på, at det kræver en kanonummerplade. Det er heller ikke er tilladt at sejle med motor eller el-motor. Det kan medføre en bøde.

    Vi vil skabe en sammenhængende overordnet grundstruktur i form af et blåt og grønt netværk af ruter på land og til vands. Kommunen sikrer grundstrukturen, som foreninger, borgere, virksomheder mef flere kan koble sig på med friluftsaktiviteter i bred forstand - også af kommerciel karakter.

    Midlertidig lukning af veje og stier kan ske ved jagt eller intensivt landbrugsarbejde, hvilket betyder, at der skal være fare for gæsterne, for at det kan begrunde en kortvarig midlertidig lukning. Ejeren skal selv sørge for skiltning ved midlertidig lukning. Kommunalbestyrelsen kan dog helt eller delvist tilsidesætte et forbud mod gående og cyklende færdsel for de gennemgående vejes og stiers vedkommende.

    Det er vigtigt, at du tager hensyn til privatlivets fred og ikke holder hvil tæt ved beboelse, ligesom du selvfølgelig tager dit eventuelle affald med dig, så det ikke ligger i naturen.

     

    Den Grønne Ring

    Den Grønne Ring er en ring af skov- og naturområder omkring Næstved By. Som en del af Friluftsstrategien er der etableret en vandre- og cykelrute i ”Den Grønne Ring”. Ruten som også hedder ”Den Grønne Ring” er skiltet og går gennem nye og gamle skov- og naturområder. Ruten er på grus og asfalt og er ca. 32 km lang, og store dele af ruten er handicapvenlig.

    Fra ruten er der bl.a. forbindelse til de skiltede vandreruter ”Sjællandsleden”, som følger kysterne og Susåen og til ”Fodsporet” - den nedlagte jernbane mellem Næstved og Slagelse.

    Næstved Kommune har sammen med Miljøministeriet og Naturstyrelsen etableret syv nye skov- og naturområder omkring Næstved By. De nye offentlige skov- og naturområder er placeret, så de sammen med de private skove og eksisterende naturområder danner en grøn ring af rekreative muligheder omkring byen.

    Den politiske vision er, at du skal have let adgang til et skov- eller naturområde i nærheden af, hvor du bor. Fra centrum er der kun 5-10 min. på cykel til nærmeste skov- og naturområde.

    Skovene er skabt sammen med lokale foreninger, lokalråd, grønne interesseorganisationer og lokale borgere. De nye skove skal ud over de bedre muligheder for friluftsliv også medvirke til at øge biodiversiteten og binde CO2. Nærheden til natur fremmer den generelle folkesundhed og øger indlæringen hos børn og unge samt nedsætter stress.

    Med tiden vil byen vokse ud over ”Den Grønne Ring”, som så bliver en grøn sammenhængende struktur inden i byen.

    Tryk F5 på dit tastatur (opdater/genindlæs siden), hvis du ikke kan se kortet herunder.

    Trolderuten

    Trolderuten er én i rækken af nye vandreruter, som er blevet til gennem kommunens nye Friluftsstrategi.

    Trolderuten følger Danmarks største ås fra stationen og centrum i Næstved til Mogenstrup.

    Den er ca. 12 km lang. Når du går Trolderuten, går du i sporene af én af de mest markante fortællinger om Næstved og vores trolde. Ovenikøbet går du i et helt unikt grønt område, som er skabt af istiden. Der er en fantastisk udsigt med det højeste punkt 55 meter over havet. Åsen har en bredde på op til 600 meter og en længde på ca. 10 kilometer.

    Ruten er skiltet hele vejen og forløber primært på grusstier og trampestier af jord, men der er også korte stykker med asfalt. Se ruten på kort herunder:

    Tryk F5 på dit tastatur (opdater/genindlæs siden), hvis du ikke kan se kortet herunder.

    Søruten er én i rækken af nye vandreruter, som er blevet til gennem kommunens nye Friluftsstrategi.

    Ruten forbinder Fuglebjerg med Kongskilde. Fra Fuglebjerg følger du på det første stykke en gammel kirkesti. Via småveje og trampestier kommer du til Kastrup Storskov, hvor ruten går igennem inden du kommer til Tystrup sø og Kongskilde Naturcenter.

    Ruten er ca. 12,5 km lang og er skiltet hele vejen. Den forløber primært på grusstier og trampestier af jord, men der er også stykker med asfalt.

    Ved Tystrup-Bavelse kan du opleve Sjællands svar på Silkeborgsøerne – med stejle bakker, tætte skove, dybe søer og en stor å, der løber gennem en 15.000 år gammel dal. Du kan vandre, ro i kano på Susåen og bade i Tystrup Sø. Omkring Tystrup-Bavelse søerne ser du tit havørnen, som er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på næsten 2,5 m. Ved Kongskilde naturcenter kan du gå på opdagelse i Suserup skov - en af Danmarks fineste naturskove og noget af det tætteste, vi herhjemme kommer på en urskov.

    Se ruten på kort herunder:

    Tryk F5 på dit tastatur (opdater/genindlæs siden), hvis du ikke kan se kortet herunder.

    Glasruten er én i rækken af nye vandreruter, som er blevet til gennem kommunens nye Friluftsstrategi.
    Ruten forbinder centrum i Næstved med Holmegaard Værk. Fra Næstved følger ruten Susåen til den nye skov ved Vridsløse landsby. Fra landsbyen går du gennem Stenskoven til Fensmark og Holmegaard Værk.

    Ruten er ca. 11 km lang og skiltet hele vejen. Den forløber primært på grusstier og trampestier af jord, men der er også stykker med asfalt.

    På din vej langs Susåen, der er Sjællands største vandløb, kan du være heldig at se den meget farvestrålende isfugl. I Vridsløse kan du opleve en kirkeruin og syd for Stenskoven har kommunen lavet en række søer, som forsyner et lille fint skovvandløb med vand i tørre sommer. Søerne lokker mange forskellige fugle til og er altid et besøg værd. I Fensmark kommer ruten forbi det lokale gadekær, hvor du har mulighed for at tage et lille hvil eller købe forsyninger til turen. Omkring kirken har der tidligere boet en række kunstnere, der arbejdede på glasværket bl.a. Bang familien. Glaspusterne boede i glasbyen, som omkranser glasværket. Holmegaard værk er placeret på kanten af Østsjællands største højmose. Mosen leverede i sin tid tørv til at fyre med i de store glasovne. I dag er mosen beskyttet af en fredning og er Natura 2000 område. Oplev også den unikke mose med mange sjældne arter bl.a. tranebær og kødædende planter.

     Se ruten på kort herunder:

    Tryk F5 på dit tastatur (opdater/genindlæs siden), hvis du ikke kan se kortet herunder.

    På hjemmesiden Friluftsguiden får du overblik over kommunens friluftsmuligheder samlet på ét kort. Her er alt, der er værd at vide om oplevelser, friluftsfaciliteter, ruter til vandring, cykling, ridning og sejlads og meget mere - ikke bare i Næstved Kommune, men også resten af Sjælland, Møn og Lolland-Falster.

    Læs om Friluftsguiden her.

    Der er sheltere i Næstved Kommune, som kræver booking for at sikre sig, at den er fri, når man ankommer og vil overnatte.

    Læs mere om sheltere og overnatning i det fri her

    Den tidligere Feriekoloni på Enø, der ligger på Enø Kystvej 300, hedder nu Enø Lejren.

    Næstved Kommune ejer lejren, og der er stiftet en venneforening med en bestyrelse, der i samarbejde med Næstved Kommune har renoveret bygningerne og ryddet op på grunden. Der er således etableret et madpakkehus og toilet, og i perioden fra påske til efterår er der et indendørs shelter, hvor det er muligt at overnatte et par nætter. Desuden er der planer om et formidlingsrum, hvor Enø Lejrens historie og Overdrevets fugle-, dyre- og planteliv vil blive vist.

    Venneforeningen udsender med jævne mellemrum et nyhedsbrev, der fortæller om nye tiltag og arrangementer.

    Toilet og shelter lukkes om vinteren, da der bliver lukket for vandet umiddelbart efter efterårsferien.

    Der er offentlig adgang på cykel og til fods fra vendepladsen/p-pladsen ved Draget – enten langs stranden eller på grusvejen, der fører direkte ud til lejren. Fra lejren er der adgang til stranden.

    Bygningerne skal blandt andet bruges af Næstved Kommunes institutioner, men der er også offentlig adgang til at benytte Enø Lejrens faciliteter.

    Det er gratis at være medlem af Venneforeningen.

    Hvis du vil opleve Næstved Kommune til vands, er der flere muligheder.

    Tag på kano- eller kajaktur i Karrebæk og Dybsø Fjord, hvor der er et rigt fugleliv og populære strande. 

    Klik her for at læse om reglerne for sejlads med kano og kajak på havet

    Få steder kan du også sejle med båd, bræt eller vandscooter. Klik på kortet til højre på siden, for at se hvor du må sejle. Reglerne for sejlads er til, for at beskytte fuglelivet og de mange badegæster. Du kan læse om reglerne her.

    Klik her for at læse om reglerne for sejlads med motor på havet

    Klik her for at læse om reglerne for sejlads med sejl på havet

    Fishing Zealand er en organisation, der indtil videre består af 12 kommuner på Sjælland, der i samarbejde med interesseorganisationer som eksempelvis lystfiskerforeninger, turismeorganisationer og uddannelsesinstitutioner, kan se et fælles potentiale i at fremme lystfiskerturismen.

    To gange om året bliver der afholdt et børne/familiearrangement ved den fritlagte Suså. Arrangementet bliver kaldt Street Fishing, og det foregår i starten af påsken og i skolernes efterårsferie. Dette arrangement er gratis at deltage i, og Fishing Zealand står for madding og lånegrej.

    Læs mere på Fishing Zealand her.

    Næstved kommune har etableret 8 nye skov – og naturområder. Områderne er etableret i samarbejde med Staten. Der er tale om store arealer på i alt 370 hektar, som ligger omkring Næstved by.

    De tre første skov- og naturområder er lavet på kommunal jord, som så er overdraget til staten. Staten har betalt for anlæggelsen af de nye skov- og naturområder og står for skovenes fremtidige drift og vedligeholdelse. Som led i aftalen har staten opkøbt supplerende arealer i tilknytning til skovområderne for 20 mio. kr. Naturstyrelsen har opkøbt private arealer ved Even (5 hektar), Fælleseje (35 hektar), Ladby (37 hektar) og Rønnebæk øst (36 hektar). Senest er der etableret et nyt skovområde Klimaskoven (40 hektar), ved Stenlængegård i samarbejde med Klimaskovfonden og Banedanmark.

    Se kortet på linket herunder:

    Kort over de nye skove rundt om Næstved

    Offentlige skove - som vi ikke har ret mange af på Sydsjælland - adskiller sig fra private skove ved at være åbne for alle på alle tider af døgnet og alle tider af året. Der er altså meget større muligheder for at bruge offentlige skove, end der er for at bruge de private skove i kommunen.

    Offentlige skove:

    • Har åbent hele døgnet, hver dag hele året.
    • Du må færdes overalt til fods og cykle på alle veje og stier
    • Du må færdes til hest på asfalt og grusstier, hvis disse er bredere end 2,5 m.
    • Du må plukke blomster, bygge huler, klatre i træer - nogle steder må du også overnatte i telt.
    • Har naturen og det rekreative som sit vigtigste mål.

    Private skove:

    • Er lukkede mellem solnedgang og solopgang og kan lukkes ved jagt og skovarbejde.
    • Ophold skal foregå på stier og veje.
    • Du må ikke plukke blomster, bygge huler eller andre af de punkter, som er nævnt under statsskove.
    • Etableres med henblik på skovproduktion og jagt.

    Der går nogle år, inden skovene ligner det, de fleste af os forbinder med skove, men allerede nu kan du bruge stierne i områderne rekreativt. Der er også etableret borde, bænke, naturlegepladser, motionsstier og meget mere.

    I vådområderne vil naturen hurtigt indfinde sig, og når træerne er mandshøje 4-5 år efter plantning, vil man fra da af have et indtryk af, at man færdes i en skov.

    Du kan læse mere om skovene i kommunen, finde kort og booke plads ved at klikke her

    Byrådet har vedtaget en friluftsstrategi for Næstved Kommune.

    Byrådet har med friluftsstrategien opstillet tre mål:

    1. Byerne forbindes med det åbne land og de grønne områder, og adgangen bliver
      sammenhængende og let tilgængelig
    2. Øget information og skiltning om naturoplevelser og friluftsfaciliteter
    3. Understøtte initiativer til friluftsfaciliteter

    Friluftsstrategien kan læses ved at klikke her.