Gå til hovedindhold

Næstved Kommune får 1,6 millioner til kulturforløb for unge

Slots- og Kulturstyrelsen giver 1,6 millioner kroner til et forsøg med kulturpas for unge på kanten af fællesskabet. Dina Rosenkjær, Centerchef i Center for Unge og Uddannelse håber, at forsøget kan bygge bro til job og uddannelse.

3. apr. 2025

Indhold

    Unge i udsatte positioner i Næstved Kommune får nu mulighed for at prøve forskellige kulturforløb af, lige fra dans og teater til brodering og dagbogsskrivning. Det sker takket være puljemidler fra Slots- og Kulturstyrelsen.

    Projektet vil undersøge, om kulturaktiviteter kan være en løftestang og hjælpe de unge i uddannelse og job.

    - Ved at lave små grupper af unge håber vi at kunne skabe trygge fællesskaber, hvor de unge, i samspil med nogle af kommunens kulturaktører, tør udfordre sig selv og overvinde egne barrierer. Lykkes det, kan det måske være en vej til at få mere selvtillid og tage næste skridt imod et job eller en uddannelse, siger Dina Rosenkjær, Centerchef for Center for Unge og Uddannelse.

    Kulturforløbene er for unge i alderen 15-21 år. Deltagerne vil mødes i grupper flere gange ugentligt, understøttet af en pædagogisk koordinator. De unge vil få kulturmakkere, som er unge udenfor den faste gruppe, som kan guide og vise vej ind i de konkrete aktiviteter.

    Vigtigt med nye tiltag

    Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, Lars Hoppe Søe glæder sig over, at Næstved Kommune får del i Slots- og Kulturstyrelsens kulturpas-pulje:

    - I disse år er vi vidner til et paradoks: beskæftigelsen stiger, men andelen af unge uden job eller uddannelse er stort set uændret og ligger på cirka 43.000. Så vi bliver nødt til at gøre noget andet, end vi gør i dag. Det vil både være godt set fra et samfundsperspektiv, og ikke mindst for de unge selv. Derfor er jeg begejstret over, at vi nu får mulighed for at prøve et nyt tiltag af. Måske kan et kulturforløb være den gamechanger, som nogle af de unge har brug for, siger han.

    Kulturforløbene skydes i gang i efteråret, og udføres i et tæt samarbejde mellem Center for Unge og Uddannelse, Center for Kultur og Borgerservice, Næstved Ungdomsskole, Næstved Bibliotek, Kunsthallen Rønnebæksholm, Billedskolen Storstrøm og Kompagni 47.

    Der er desuden indgået samarbejdsaftaler med headspace Danmark, Ventilen, SIND og Arena Næstved, der også bidrager til projektet.

    Slots- og Kulturstyrelsen har modtaget 130 ansøgninger til deres kulturpas-pulje. Kun 15 ansøgere får penge fra puljen, heriblandt altså Næstved Kommune.