Inkontinens - udredning, vejledning og ansøgning om hjælpemidler
Har du problemer med vandladning eller afføring kan du få hjælp af specialuddannede sygeplejersker på Næstved Kommunes Inkontinensklinik
I Næstved Kommune foregår råd og vejledning, udredning og bevilling af inkontinenshjælpemidler som udgangspunkt via fremmøde i Inkontinensklinikken. Henvendelse til klinikken kræver ikke henvisning fra læge, og du kan selv booke en tid, som passer dig.
Nedenfor kan du læse om de tilfælde, hvor det ikke er nødvendigt med fremmøde i klinikken.
Hvis du aktuelt er i et udrednings- eller behandlingsforløb hos læge eller sygehus, skal du færdiggøre dette, før du henvender dig til klinikken.
Drejer det sig om et vandladnings- eller afføringsproblem, som er opstået indenfor de seneste måneder, anbefaler vi, at du, inden besøget i klinikken, kontakter din egen læge for nærmere undersøgelse samt henholdsvis enten kontrol for urinvejsinfektion eller en eventuel afføringsprøve.
I syv ud af ti tilfælde kan inkontinensproblemer behandles eller afhjælpes betragteligt med råd og vejledning ved specialuddannet sygeplejerske i inkontinens og i samarbejde med praktiserende læge.
Borgere i alle aldre med bopæl i Næstved Kommune kan få hjælp via kommunes specialuddannede kontinenssygeplejersker. På klinikken tilbyder vi:
- Udredning af urin- og afføringsinkontinens
- Råd og vejledning om dit vandladnings- og/eller afføringsproblem
- Vurdering et af inkontinenshjælpemiddel (efter servicelovens §112)
Vi finder sammen frem til, hvordan du kan få mindsket eller afhjulpet dit problem, og vi samarbejder med din læge og sygehusafdeling, når det er relevant.
Inkontinensklinikken har åbent hver onsdag og torsdag. Nedenfor kan du læse mere om hvordan du booke en tid.
Klinikken ligger på Hjælpemiddeldepotet, Kasernevej 15, 4700 Næstved. Der er gratis parkering.
Hvis du grundet adgangsforholdene ved din bolig og/eller meget nedsat gangfunktion ikke er i stand til at benytte almindelig taxa, bus eller egen bil, kan du komme i betragtning til en engangsbevilling til kørsel til Inkontinensklinikken. Vejledning til dette fremgår af det kvitteringsbrev, du modtager, når du har booket tid til et møde på Inkontinensklinikken.
Udredning og behandling eller træning er nødvendig, før der kan bevilges hjælpemidler. Vi kan bevilge nedenstående inkontinenshjælpemidler, hvis dine gener ikke er afhjulpet efter endt behandling/træning – og vi kan hjælpe med at finde det inkontinenshjælpemiddel, som fungerer bedst til dig:
- Bleer
- Fikseringstrusser
- Èngangs- og permanent kateter
- Kateterpose
- Kateterposeholder
- Uridom og poser til uridom
- Analpropper
- Lille og stort transanal irrigationssæt (TAI skyl)
Vi kan også hjælpe dig, hvis du har et inkontinenshjælpemiddel, som du har brug for råd og vejledning i brugen af, samt hvis du har brug for en ændring af, eller tilføjelse til, din nuværende inkontinenshjælpemiddel.
Vi gør opmærksom på, at der ikke kan bevilges inkontinenshjælpemidler i forbindelse med ufrivillig afføring som følge af Clostridium (diarré / tarm-betændelse som følge af den sporedannende bakterie Clostridioides difficile) eller i forbindelse med en behandling. Der kan dog fortsat bookes tid for råd og vejledning.
Du kan booke tid i klinikken onsdag og torsdag i tidsrummet fra kl. 10.00 til 14.30.
Onsdage er fortrinsvis til borgere, der bor i distrikt Nordvest.
Torsdag er fortrinsvis til borgere, der bor i distrikt Sydøst.
Det er din adresse der afgør, hvilket distrikt du tilhører. Du kan indtaste din adresse og se dit distrikt nederst på siden.
Når du booker tid, skal du oplyse din e-mailadresse. Du vil efterfølgende modtage et kvitteringsbrev på mail. Du skal være opmærksom på, at der kan være skemaer, som du skal udfylde inden dit fremmøde i klinikken – det vil i så fald fremgå af kvitteringsbrevet.
Sådan booker du en tid med en inkontinensspecialist:
1. Udfyld og indsend ansøgningsskemaet
2. Book møde med kontinensspecialist
Ønsker du forlængelse eller ændring af din nuværende bevilling til et inkontinenshjælpemiddel, kan afklaring/revurdering som regel foregå via en telefonsamtale. Du kan kontakte kontinensspecialisterne dagligt i telefontiden.
Ansøger du om blærekateter til pose/ventil (også kaldet permanent kateter) er det ikke nødvendigt med fremmøde i klinikken. Du skal blot udfylde og fremsende en ansøgning.
Er du blevet udredt og færdigbehandlet på en specialafdeling på sygehus (urogynækologisk og urologisk adf.) og er du helt afklaret med, hvilket produkt du søger om, kan vurdering af bevilling ofte klares i telefonen.
Hvis du ikke har MitID
Du kan bruge selvbetjeningsløsningerne uden MitID, hvis du vælger fanen "Manuelt login". Når du har udfyldt skemaet underskriver du med din mus og trykker send.