Specialundervisning
I Næstved Kommune arbejder vi for, at alle børn og unge får mulighed for at deltage i læringsfællesskabet i vores lokale skoler. Vores mål er at sikre, at alle elever har de bedste muligheder for at lære og trives.
Hvis et barn eller en ung har behov for særlig støtte, tilpasser vi indsatsen, så de kan blive i deres klasse og bevare tilhørsforholdet til deres klassekammerater. Støtten kan være forskellig, alt efter hvad barnet har brug for. I særlige tilfælde afdækkes om eleven har behov for specialundervisning.

Inden et barn kan indstilles til visitation til specialundervisning, skal der udarbejdes en pædagogisk psykologisk vurdering (PPV). Dette sker i et samarbejde mellem skole og forældre. I en PPV bliver det vurderet, om eleven har behov for specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand (støtte over 9 timer om ugen).
Vurderingen foretages af en pædagogisk-psykologisk rådgiver.
Hvis PPV’en viser behov for specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand (over 9 timer om ugen), skal skolelederen bede om at få sagen vurderet på et møde i et visitationsudvalg. Der udarbejdes en skriftlig indstilling, som elevens forældre skal underskrive, for at eleven kan blive indstillet. Mødet i visitationsudvalget ligger inden for 3-4 måneder.
En indstilling til specialundervisning sker altid i samråd mellem skole, elev og forældre.
Indstillingen behandles i et visitationsudvalg, som vurderer hvor og evt. hvordan elevens specialundervisningsbehov kan imødekommes.
Visitationsudvalget er sammensat af leder af PPR, skolechef, skoleleder, repræsentant fra Center for Børn og Unge, specialpædagogisk leder fra en folkeskole og en specialpædagogisk konsulent med kendskab til kommunens folkeskoler, gruppeordninger, specialskoler og behandlingstilbud.
Sagsbehandling i visitationsudvalget varer 2-4 uger, hvorefter elevens forældremyndighed modtager en afgørelse.
Specialpædagogisk bistand, herunder specialundervisning, er en midlertidig foranstaltning, og derfor skal der mindst én gang om året tages stilling til, om indsatsen skal fortsætte, ændres eller ophøre. Det kaldes ”revisitation”.
Formålet med revisitationen er at sikre, at den indsats, der er sat i gang, gavner elevens faglige og sociale udvikling frem mod at eleven kan vende tilbage til sin klasse.
Specialundervisningen kan foregå på mange forskellige måder, alt efter hvad barnet har brug for.
I Næstved kommune kan specialundervisning og specialpædagogisk bistand gives på følgende måder:
- Eleven bevarer tilhørsforholdet til nuværende klasse og deltager i den almindelige undervisning, men således at eleven/klassen modtager støtte i mindst 9 undervisningstimer ugentlig.
- Eleven kan blive undervist i en kombination af deltagelse i nuværende klasse og i en specialklasse på egen skole.
- Elevens skolemæssige tilhørsforhold til nuværende klasse ophører, idet hele undervisningen gives i en specialklasse, der er placeret på egen skole, eller på en anden folkeskole i Næstved Kommune.
- Elevens skolemæssige tilhørsforhold til nuværende klasse ophører og undervises i på en specialskole.
I det afgørelsesbrev, som du modtager efter visitationen, er der en klagevejledning.
Du kan klage over afgørelsen om specialundervisning inden for 4 uger, fra du har modtaget afgørelsen.