Gå til hovedindhold
Børn og unge

Bliv aflastningsfamilie

Har du og din familie lyst og overskud til at give et barn et pusterum fra hverdagen? Læs mere om hvordan du og din familie kan åbne jeres hjem for et barn.

Person følger barn i institution

Indhold

    Nogle børn og deres familier har brug for et afbræk og pusterum i hverdagen. Vi søger derfor familier med overskud og hjerterum til at åbne deres hjem for disse børn. Der er børn i Næstved Kommune der har brug for familier, der er rummelige og velfungerende. Og som kan tilbyde dem at blive del af trygge, stabile og forudsigelige rammer, hvor I er de omsorgsfulde voksne, som barnet kan knytte sig til.

    Kort sagt: I vil gøre en forskel for et barn.

    Når man er døgn- eller aflastningsfamilie får man løn i form af vederlag. Det er ikke på forhånd muligt at sige, hvor meget der er tale om, da det er individuelt, alt afhængigt af børnenes behov og udfordringer. Du kan se mere om vederlag, obligatoriske kurser, supervision, netværk og alderskriterier mm i den efterfølgende tekst.

    Bliv aflastningsfamilie

    En aflastningsfamilie er kort fortalt en familie med lyst og overskud til at give et barn et pusterum fra hverdagen, samt give dem et indblik i andre måder at være en familie på. En aflastningsfamilie er typisk til rådighed hver anden eller tredje weekend, og i enkelte sager også en hverdag i ugen og eventuelt i ferier.

    Børnene kommer ofte fra familier med enlige forældre med et spinkelt netværk. De fleste af forældrene har selv bedt om aflastning, hvorfor samarbejdet oftest er godt.
    I familier med et handicappet barn, er aflastningen tit et pusterum for familien.

    De børn som kommer i aflastning, er tit børn der er udfordret af enten en diagnose og-/ eller er ”fattige” på oplevelser. Fælles for dem alle er, at weekenderne skal bære præg af forudsigelighed, tydelighed og faste rammer med plads til forskellighed.

    For mange aflastningsfamilier bliver forholdet til deres weekendbarn starten på et livslangt venskab. De fortæller om mange gode oplevelser og – ikke mindst – følelsen af at gøre en reel forskel for et barn, der qua sine opvækstvilkår har været udfordret.

    De fleste børn, der kommer i aflastning er drenge. Det er ofte børn, som i deres udvikling ikke er alderssvarende og/eller kan have svært ved at indgå i sociale relationer på en hensigtsmæssig og udviklende måde.  

    Det er ikke alle familier, der kan blive godkendt som aflastningsfamilie. Det kræver både overskud og gode personlige kompetencer.

    Børn er forskellige og det er aflastningsfamilier også. I Familieplejen Næstved sætter vi pris på at have adgang til aflastningsfamilier med forskellige baggrunde. Dette værende sig både etnisk-, kulturelt- og uddannelsesmæssigt. Plejefamilier i Næstved, er en bred sammensætning af forskellige familiekonstellationer.
    Vi stiller ikke krav om, at barnet har eget værelse eller hvorvidt du/I har hus eller lejlighed. Det handler mest om hjerterum.

    Der er ingen generelle krav om, hvad I skal kunne som aflastningsfamilie, da de nødvendige kompetencer og egenskaber afhænger af det enkelte barn. Nogle børn har mest brug for trygge og stabile rammer, mens andre er i en situation, der kræver, at I har nogle særlige kompetencer eller erfaringer/viden om ADHD, autisme eller fysiske handicaps.

    Når det er sagt, er det vigtigt, at I:

    • Har plads, tid, overskud og et godt helbred.
    • Har erfaring med børn og unge.
    • Kan etablere en tæt tilknytning til et barn.
    • Kan give barnet stabile og trygge rammer samt støtte barnets udvikling.
    • Respektere barnets ret til medbestemmelse.
    • Kan samarbejde med barnets forældre og offentlige myndigheder.

    At blive aflastningsfamilie er en stor og forpligtende beslutning, som også har betydning for jeres eget familieliv.

    I bør blandt andet overveje:

    • Hvorvidt et nyt barn i familien griber ind i jeres børns liv. Det kan skabe jalousi og påvirke jeres familieliv.
    • Hvorvidt det er en opgave for hele familien at være aflastningsfamilie: I skal altså være enige om beslutningen.
    • At et aflastningsbarn ofte har manglet voksenkontakt og kan have brug for megen omsorg/opmærksomhed.
    • At barnet vil komme i jeres hjem i mange år, og en afbrydelse af forholdet kan opleves som et svigt.
    • Når weekenden er slut, skal barnet måske afleveres til en hverdag, I ikke synes om.
    • I skal samarbejde med barnets forældre, forvaltningen og andre eksterne samarbejdspartnere.

    Hvis I er interesserede i at blive aflastningsfamilie, skal I udfylde et ansøgningsskema, som I sender til Socialtilsynet. Ansøgningsskemaet kan findes på de enkelte tilsyns hjemmeside. I skemaet giver I blandt andet samtykke til, at Socialtilsynet må indhente forskellige oplysninger om jer, herunder en straffeattest og børneattest på alle hjemmeboende medlemmer af familien.

    Inden I kan blive endeligt godkendt som aflastningsfamilie, skal I gennemføre et grundkursus, som varer to dage. Kursets indhold varierer fra den ene arrangør til den anden, men omhandler typisk emner som:

    • Hvad vil det sige at være aflastningsfamilie?
    • Børns udvikling, opdragelse og behov – herunder udsatte børns særlige situation.
    • Omsorgssvigt, tab, sorg og krise.
    • Samarbejde med barnets familie og professionelle omkring barnet.
    • Supervision og vejledning.

    Før I eventuelt indgår en aftale med Familieplejen Næstved om at få tildelt et barn i aflastning, vil I få besøg af to af vores familieplejekonsulenter og sammen vil vi vurdere, hvilke børn, der vil passe ind hos jer.

    Inden I modtager et barn i aflastning, skal I på et todages grundkursus, som giver jer et indblik i, og viden om, hvordan man bedst støtter et udsat barn. Kurset afholdes af det regionale Socialtilsyn, som også er godkendende myndighed.

    Når I får et barn anbragt af Næstved kommune, bliver I tildelt en fast familieplejekonsulent. Familieplejekonsulenten vil bistå jer med råd og vejledning ca. to gange om året, I tilbydes et kursus i, at udfylde statusskrivelser samt deltage i statusmøderne.

    I de senere år har vores aflastningsfamilier haft mulighed for at vælge mellem en lang række relevante kurser. Familieplejen Næstved indgår i et samarbejde med 10 andre kommuner i regionen om udgivelse af fælles kursuskatalog. Der vil, som minimum, være 20 kurser at vælge mellem om året.
    I de senere år har vores aflastningsfamilier haft mulighed for at deltage i en kursusdag om året. Familieplejekonsulenten vil i samråd med jer kunne pege på hvilket kursus, der kunne være relevant for opgaven.

    Vederlag og vilkår er forskellige fra barn til barn og fastsættes ud fra en samlet vurdering af barnets situation og de krav, der stilles til jer. Generelt er vederlaget til en aflastningsfamilie ikke stort nok til, at det kan finansiere nedsat arbejdstid.

    En aflastningsfamilie får udbetalt Hoteldøgn (vederlag der beregnes efter 1 fuldt døgn) samt kost og logiandel pr. døgn, men motivationen for at blive aflastningsfamilie bør aldrig handle om økonomi.

    Socialtilsynet foretager godkendelsen ud fra en ny kvalitetsmodel, som Socialstyrelsen har udarbejdet. Modellen tager udgangspunkt i forskellige temaer, bl.a. plejefamiliens evne til at understøtte plejebarnets skolegang og mulighed for at vedligeholde sociale relationer til biologisk familie og netværk.

    Den nye kvalitetsmodel blev indført, fordi Folketinget ønskede, at der blev stillet mere ensartede kvalitetskrav til landets plejefamilier.
    I Næstved kommune bakker vi op om den nye kvalitetsmodel, men derudover har vi også vores egne krav og værdier, som vi lægger vægt på, når vi matcher et konkret barn med en godkendt familie.

    Hvis du og din familie ønsker at blive godkendt som aflastningsfamilie skal I udfylde et ansøgningsskema, som I sender til jeres regionale socialtilsyn. Ansøgningsskemaet kan findes på det enkelte tilsyns hjemmeside.

    I skemaet giver I blandt andet samtykke til, at socialtilsynet må indhente forskellige oplysninger om jer, bl.a. jeres straffeattest og børneattest. Derudover skal I acceptere, at I som godkendt plejefamilie bliver registeret i Tilbudsportalen, som er det forum, hvor kommunerne - herunder Familieplejen Næstved - kan se jeres godkendelse og kontaktoplysninger.

    Kontakt

    Center for Børn og Unge

    Relevante artikler