Kontakt
Center for Børn og Unge
For skoler og ungdomsuddannelsesinstitutioner i Næstved Kommune
Rusmiddelstrategien er udarbejdet i SSP regi i Næstved, et samarbejde der inkluderer Næstved Kommune, politiet, ungdomsuddannelserne, produktionsskolen, støttefunktioner i kommunalt regi og udskolingen i folkeskolen.
Formålet med strategien er at forebygge og tage professionelt hånd om unge med et problematisk forhold til alkohol og stoffer i et forpligtende samarbejde mellem ungdomsuddannelserne og øvrige
involverede parter i SSP regi.
Udgangspunktet for strategien er, at rusmidler og undervisning ikke kan kombineres. Almindelige tobaksvarer dog her undtaget.
Rusmiddelstrategien er et led i kommunens og ungdomsuddannelsernes målrettede indsats for, at rusmidler ikke skaber forhindringer for unge i at gennemføre deres uddannelse.
Alle involverede parter tager med denne rusmiddelstrategi et fælles ansvar for de rammer og retningslinjer, der bedst muligt forebygger og håndterer et problematisk rusmiddelforbrug og mistrivsel generelt blandt
eleverne, således at de bedste betingelser for fagligt udbytte, personlig og social udvikling og et godt studiemiljø sikres i fællesskab.
Rusmiddelstrategien indeholder både konkrete vejledninger til, hvordan unge med et problematisk forhold til rusmidler spottes, hjælpes ud af misbruget, og støttes til at gennemføre en ungdomsuddannelse, men den indeholder også brede forebyggende rammer for ansvarlig omgang med rusmidler hos unge.
Rusmidler er i denne strategi en samlet betegnelse for alkohol og euforiserende stoffer. Hvad angår tobak, henvises til de respektive institutioners specifikke regler.
Undersøgelser viser at der er en stærk sammenhæng mellem rygning, indtagelse af alkohol, euforiserende stoffer og risikoadfærd. (Ungeprofilen 2013).
Rusmiddelstrategien er udarbejdet på baggrund af uddannelsesstedernes allerede eksisterende retningslinjer, KL´s Konference om unge, hash og uddannelse samt Sundhedsstyrelsens og Socialstyrelsens anbefalinger for unges indtag af rusmidler, tidlig indsats og opsporing. Ligeledes er der hentet væsentlig inspiration fra Holbæk, Odsherred og Kalundborg kommuners rusmiddelsstrategi.
Strategien er gældende fra den 1. januar 2017. Strategien evalueres hvert år og revideres hvert andet år af SSP+ Ungdomsuddannelsesgruppe.
Rusmiddelstrategien skal medvirke til at øge elevernes trivsel og livskvalitet, samt deres udbytte af deres uddannelse, og på den måde bidrage til at mindst 95 % af alle unge i Næstved Kommune kan gennemføre en
ungdomsuddannelse. Skolerne forpligter sig til at have særlig opmærksomhed på og iværksætte tiltag for de unge, der er i risiko for at udvikle et problematisk forhold til rusmidler.
Formålet med Rusmiddelstrategien er at beskrive og systematisere kommunens og uddannelsesstedernes samarbejde omkring unge med et problematisk forhold til alkohol og stoffer.
Konkret er målene:
Alle uddannelsesstederne forpligter sig til at have en lokal rusmiddelpolitik. Denne skal ligge tilgængelig på skolernes hjemmesider, og bestyrelser/ledelser/lærere/øvrige ansatte/forældre/ elever skal være gjort bekendt med denne.
Af uddannelsesstedernes rusmiddelpolitik skal det fremgå, hvilke konsekvenser overtrædelse af Rusmiddelstrategien har, og dette skal ligeledes fremgå af uddannelsesstedernes studie- og ordensregler. Både Rusmiddelstrategien og studieordensregler skal være offentligt tilgængelige på uddannelsesstedernes hjemmesider.
Uddannelsesstederne er naturligvis rusmiddelfrie i undervisningstiden og efter undervisningens ophør.
Uddannelsesstederne italesætter unges brug af alkohol, i retning af at gøre dem bevidste om en ansvarlig brug af alkohol og tilstræber, at alkohol ikke er omdrejningspunktet ved sociale arrangementer på skolen, hvorfor der også fortrinsvis er arrangementer uden alkohol på skolerne.
Uddannelsesstedernes allerede eksisterende retningslinjer for indtag af rusmidler kan i grove træk skitseres således:
Uddannelsesstederne er meget forskellige ift. målgrupper/aldersgrupper m.m. Det giver derfor ikke mening at lave mere ensartede regelsæt på tværs af uddannelsesretningerne.
Stafetprincippet er gældende: Man er ikke kommet af med en bekymring, før en anden har taget stafetten/bekymringen til en videre indsats.
Forældrene inddrages når eleven er under 18 år, samt hvis uddannelsesstedet vurderer at det er nødvendigt for at kunne hjælpe eleven bedst muligt.
Mistrivsel hos en elev kan evt. skyldes et problematisk forbrug af rusmidler. Det er vigtigt at reagere tidligt, når man bliver bekymret for en elev.
Dette er hovedpunkterne ved tidlig indsats:
Hvis du vælger selv at tage samtalen så:
Dialog-barometret er et godt værktøj at bruge i samtalerne for at udtrykke graden af din bekymring for den unges trivsel.
Brug dette indtryk:
Når du holder samtalen, hvad kan du så spørge om? Viften giver eksempler på den unges forskellige livsområder, og den kan være en hjælp til at give samtalen retning:
Du folder samtalen ud ved at spørge lidt rundt i hver af de forskellige områder af den unges liv.
Når der opstår bekymring for en elev er der ofte flere indgange/muligheder til handling. Det afhænger ofte af situationen og den måde de deltagende institutioner er organiseret på. Netop fordi man handler, skal man samtidig være opmærksom på tavshedspligten.
X – Camp, gratis rådgivning og behandlingstilbud for unge med misbrug af stoffer, hash eller alkohol.
Telefon 5588 3306
Base Camp er stedet hvor man som ung mellem 12 år og 23 år, kan få råd og vejledning helt anonymt.
Telefon 5588 3308
E-mail Basecamp@naestved.dk
Næstved Sundhedscenter - har til formål at støtte alle borgere i indsatsen for at opnå og bevare sundhed. Sundhedscentret skal medvirke til at udvikle, gennemføre, koordinere, formidle og dokumentere kommunens sundhedsaktiviteter på tværs af alle kommunens forvaltninger.
Gratis individuel ambulant alkoholbehandling til alle over 18 år.
Gratis pårørende samtaler til alle over 18 år. Tilbud gælder alle uanset om den drikkende er indskrevet i behandling eller ej.
Det er muligt at være anonym.
Der kræves ikke henvisning eller visitation, kontakt Alkoholrådgivningen på Sundhedscenteret - dagligt på telefon 5588 1400, Præstøvej 67, 4700 Næstved
TUBA - tilbyder anonym og gratis terapi og rådgivning til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug.
Jernbanegade 9, 2. sal
4700 Næstved
Telefon 2968 9620
E-mail naestved@tuba.dk
SSP - samarbejdet mellem de sociale myndigheder, skole og politi:
SSP Konsulent Bjørn Mazur Andersen
Telefon 2463 0255
E-mail bjoan@naestved.dk
Politiets præventive afdeling
Politiassistent/SSP koordinator Thomas Haugaard
Telefon 4173 1474
E-mail THAO16@politi.dk
Ungdomsuddannelserne og kommunen samarbejder om at forebygge et problematisk forhold til rusmidler og generel mistrivsel blandt elever. Det kan være sundhedspædagogiske tiltag som projektforløb eller andre oplysende initiativer, idet dialog og viden er en vigtig kilde til at udvikle et reflekteret og ansvarligt forhold til rusmidler.
Målet med forebyggelsesinitiativerne er at øge de unges muligheder for at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Hvilke aktiviteter der iværksættes og hvordan disse afvikles, aftales individuelt med det enkelte uddannelsessted.
Det er vigtigt at følge med i udviklingen i de unges trivsel, og der er evidens for at tidlig identifikation skaber gode resultater.
Derfor gennemføres der hvert andet år trivselsundersøgelser blandt de deltagende uddannelsesinstitutioner i Næstved Kommune.
Trivselsundersøgelserne publiceres under navnet ”Hvad siger de unge i Næstved”, og vil blive tilgængelige på institutionernes hjemmesider, efterhånden som de gennemføres.
En arbejdsgruppe, nedsat i SSP regi, har udarbejdet en fælles rusmiddelstrategi for Næstved Kommune.
Strategien er udarbejdet af:
Bjørn Mazur Andersen – SSP Næstved Kommune
Marianne Bollerup Neuer - Næstved Gymnasium og HF
Lisbeth Vorbeck – ZBC, Næstved Afd.
Søren Weinreich Olsen - Rådgivningen for Stofmisbrug
Peter Witthaus Finsen - Næstved Unge Center og Produktionsskole
Strategien er fælles for nedenfor nævnte uddannelsesinstitutioner i Næstved Kommune:
FGU Næstved
Ungdomsskolen
EUD 10
Næstved Kommunes 10. klasser
Talentskolen
Næstved Gymnasium & HF
EUC Sjælland (Næstved afdeling)
ZBC (Næstved afdeling)
SOSU Sjælland (Næstved afdeling)
VUC Storstrøm (Næstved afdeling)
”… Arbejdsgruppen anbefaler, at strategien på sigt også skal være gældende for folkeskolernes udskolingsklasser…"