Gå til hovedindhold

Økonomiudvalgets budgetblog 2025

Læs og kommenter på Økonomiudvalgets arbejde med budget 2025

Indhold

    Herunder er det muligt at læse om Økonomiudvalgets arbejde med budget 2025. Det er også her, du kan kommentere eller komme med gode forslag til det kommende budget. 

    Se mødekalenderen her
    Økonomiudvalgets medlemmer og opgaver

    • Kommentarer der er afgivet inden den 1/4 2024 tilgår udvalgets behandling af budget i april
    • Kommentarer der er afgivet inden den 24/5 2024 tilgår udvalgets behandling af budget i juni
    • Kommentarer der er afgivet inden den 13/8 2024 tilgår byrådets til deres budgetseminar i august

    Skriv din kommentar i boksen herunder. Dit navn og e-mail bliver ikke vist på siden.
    Marker med ✔ i boksen, inden du trykker send - på den måde ved vi, du ikke er en robot.

    OBS: Kommentarer først vises på siden, når det er godkendt af en redaktør.

    Der må ikke oplyses private mailadresser og telefonnumre i høringssvaret. Vælger du alligevel at skrive disse oplysninger, er du indforstået med, at det er efter eget valg og at data ikke sløres jf. GDPR reglerne.
     

    Kontakt

    Center for Koncernservice

    Send digital post (kræver MitID)

    Kommentarer

    Til orientering for Økonomiudvalget fremsendes hermed kopi af kommentar fremsendt til Kultur- og Idrætsudvalgets budgetblog

    Kort beskrivelse
    EU udpeger hvert år to byer som Europæisk Kulturhovedstad. Titlen går på skift mellem landene. Danmark har haft titlen i 1996 (København) og 2017 (Aarhus) og står næste gang for tur i 2032. Foreningen Næstved som Europæisk Kulturhovedstad 2032 er dannet med henblik på at modne og kvalificere beslutningen om at søge om værtskabet for Europæisk Kulturhovedstad 2032, og vi foreslår, at Næstved kommune iværksætter en ansøgningsproces.

    Mål
    Ideen med en årlig, Europæisk Kulturhovedstad blev vedtaget af EU’s Ministerråd i 1985 på initiativ af den græske kulturminister Melina Mercouri. Siden har mere end 70 byer i Europa haft titlen, der tildeles byer med en rig kulturarv, et blomstrende kulturliv og som repræsenterer en bred, kulturel mangfoldighed.
    Det er en titel, der kræver et stærkt engagement. Der skal tilrettelægges en række kulturelle arrangementer i området og inden for rammerne af en europæisk kontekst, men erfaringerne viser, at byer, der har gennemført en Europæisk Kulturhovedstad, har haft en række langsigtede effekter: Styrkelse af kulturlivet, fremgang i turismen, øget påskønnelse fra egne borgere og en øget følelse blandt borgerne af at være en del af en betydningsfuld by.
    Foreningen Næstved som Europæisk Kulturhovedstad 2032 har på et temamøde i Næstved Byråd 2. maj 2023 præsenteret en forundersøgelse, der dokumenterer, at Næstved kommune har et stærkt og levende kulturliv, der kan danne grundlag for at styrke Næstved kommunes udvikling yderligere gennem tværgående samarbejde både regionalt, nationalt og internationalt.
    Forundersøgelsen viser, at Næstved har en bred vifte af kulturtilbud for folk i alle aldre og som både henvender til et bredere og mere snævert publikum. Samtidig har Næstved i de senere år satset på børn og unges egen evne til at skabe kunst og udvikle sig kulturelt.
    En række centrale og markante kulturaktører vil kunne bidrage til at give en ansøgning fra Næstved stor vægt, og her tænker vi bl.a. på:
    Kunsthal Rønnebæksholm, Holmegaard Værk, Grønnegades Kaserne Kulturcenter, Næstved Kunstbys Gavlmalerier, Næstveds Søjler, Børnekulturhuset, Arena Næstved, Talentskolen, Næstved Internationale Egnsteater, Næstved Metalfest, Gadefesten i Næstved, Hicsum - Herlufsholm International Chamber Music Festival, Musik over Præstø Fjord, Næstved Ungdomsskole, Makerspace Næstved, Næstved Avantgarden, Gavnø, Herlufsholm, Maglemølle-området, Havnen og Svømmehallen.
    Hertil skal føjes de mange kulturaktiviteter i vores landdistrikter og i nabokommuner og -byer, som vil blive omfattet af en ansøgning fra Næstved og Kulturregion Storstrøm.
    Et stærkt kulturliv til gavn for borgere og besøgende kræver en stadig tilgang af ny inspiration og erfaringer til kulturinstitutionernes og kunstnernes arbejde. Et styrket europæisk samarbejde og udveksling af ideer og talent vil give kulturlivet i Næstved mulighed for nye vinkler, nye kunstneriske perspektiver og dermed et højere niveau.
    Med en beslutning om at forberede en ansøgning om titlen som Europæisk Kulturhovedstad i 2032 kan Næstved tage endnu et ambitiøst skridt på kulturområdet. Forberedelsen af en ansøgning vil skabe bredt kendskab og opbakning til kulturhovedstads-projektet blandt en væsentlig kreds af interessenter, herunder Næstveds og regionens borgere, kulturinstitutioner, foreninger, øvrige institutioner og organisationer i bl.a. uddannelsessektoren samt blandt erhvervslivet.
    Processen vil sikre aktiv deltagelse blandt de væsentlige aktører og vil dermed skabe et bredt ejerskab omkring projektet og dermed Næstved kommunes fremtidige kulturpolitik. Den høje grad af involvering vil samtidig styrke og udbygge fællesskaber mellem kommune og civilsamfund.
    Tilsvarende vil der ske en betydelig styrkelse og udvidelse af internationale netværk og samarbejdsplatforme på kulturområdet og andre sektorområder.
    Samtidig vil en lang række tiltag og aktiviteter i processen sikre en omfattende kompetenceudvikling blandt nøglepersoner og -organisationer, således at Næstveds potentiale mht. at producere og håndtere nyskabende og udviklende projekter styrkes betydeligt.
    Denne viden vil udgøre et væsentligt aktiv for kommunens aktører og i forhold til kommunens og by-
    ens strategiske beslutningsgrundlag på mange områder i årene fremover.
    Forberedelsesprocessen i årene 2025-2027 vil forme et stærkt fundament for udarbejdelsen af selve ansøgningen og det første programudkast for en Europæisk Kulturhovedstad.
    I Danmark er det Kulturministeriet, der i efteråret 2025 formelt vil invitere interesserede danske kommuner til at ansøge om titlen. Fristen for at indsende ansøgninger vil være i efteråret 2026, og herefter vil en international ekspertjury på 13 medlemmer fra kultursektoren i EU og Danmark (syv medlemmer udpeget af EU-Kommissionen og seks danske medlemmer) gennemgå de indkomne ansøgninger. På baggrund af en række fastlagte kriterier udvælger juryen de kandidatbyer, der går videre til en ny runde.
    I denne fase skal der udarbejdes en mere detaljeret ansøgning, inden juryen igen samles i efteråret 2027 for at udpege den endelige vinder af titlen som Europæisk Kulturhovedstad 2032.
    Vinder Næstved titlen, lægger forundersøgelsen op til en Europæisk Kulturhovedstad med et samlet budget på 220 mio. kr. Heraf skal 40 mio. kr. komme fra Næstved kommune, 20 mio. kr. fra de øvrige fem kommuner i Kulturregion Storstrøm samt gennem bidrag på 140 mio. kr. fra staten, Region Sjælland og EU. Hertil kommer en anslået støtte fra fonde og private sponsorer på 20 mio. kr.
    En stor del af det samlede budget på 220 mio. kr. vil blive anvendt lokalt på køb af varer og ydelser.

    Målgruppe
    Næstved er ikke en stor by i sammenligning med de to tidligere, danske kulturhovedstæder, København og Aarhus, men EU har i de senere år valgt en række europæiske byer af Næstveds størrelse (og mindre) som kulturhovedstæder. I 2024 er det Bodø i Norge (55.000 indbyggere), Tartu i Estland (97.000 indbyggere) og Bad Ischl i Østrig (14.000 indbyggere).
    Næstved har en central placering mellem Greater Copenhagen Region (3,9 mio. indbyggere) og Femern Bælt regionen (3,2 mio. indbyggere), og med Femern Bælt-tunnelen, højhastighedstog og en ny motorvej mellem Rønnede til Næstved vil omkring tre millioner mennesker have mindre end to timers transporttid til Europæisk Kulturhovedstad 2032 i Næstved.
    Som Europæisk Kulturhovedstad vil Næstved få en unik mulighed for at styrke det lokale og regionale erhvervsliv, og en ansøgning om titlen vil være helt i tråd med opfordringerne fra de store erhvervsorganisationer, Dansk Erhverv og Dansk Industri, om at styrke fokus på kultur og superevents. Begge organisationer fremhæver det store potentiale i krydsfeltet mellem kultur og erhverv – beskæftigelse, iværksætteri, turisme, uddannelse, bosætning m.m.
    Næstved passer også godt ind i EU's prioriteter indenfor den kulturelle, uddannelsesmæssige og kreative sektor, hvor udvikling, bæredygtighed, innovation og social samhørighed i ikke-urbane områder står højt på EU-dagsordenen (’countryside metropolis’). Man er kommet til den erkendelse i EU, at byer, forstæder, landsbyer og landdistrikter hænger sammen og er indbyrdes afhængige af hinanden, og Næstved kommune har sammen med nabokommunerne allerede erfaring i at indgå i grænseoverskridende kulturprojekter, bl.a. gennem KultKIT, Dannelsesregionen og Interreg.
    Europæisk Kulturhovedstad vil sætte fokus på mangfoldigheden, det originale og det nyskabende indenfor kultur, så kvaliteterne bliver synlige for en bredere skare. Øget synlighed for alle dele af kulturlivet vil sikre, at både borgere og gæster i endnu højere grad får kendskab til og oplever kulturen, og dermed bliver inspireret til at involvere sig i kulturlivet som enten aktive eller som modtagere.
    Europæisk Kulturhovedstad kan således være med til at skabe mulighed for, at en bredere målgruppe end i dag får glæde af kulturlivet, der dermed bedre kan bidrage positivt til at skabe social kapital og sammenhængskraft i Næstved og hele vores region.

    Økonomi
    En ansøgning om titlen som Europæisk Kulturhovedstad kræver en grundig forberedelse, og vi foreslår, at Næstved kommune i 2025 etablerer et Kulturhovedstadssekretariat med et samlet budget på 4 mio. kr. i ansøgningsfasen 2025-2027.
    Sekretariatet vil få til opgave at forberede den officielle ansøgning, og på baggrund af forundersøgelsen 'Næstved som Europæisk Kulturhovedstad 2032' skal sekretariatet forberede:
    1) en handlingsplan for 2025-2027 med fokus på at sikre involvering, opbakning og deltagelse i projektet fra kulturinstitutioner, foreninger, uddannelsessteder, erhvervsliv m.fl. både i Næstved kommune, øvrige kommuner og resten af Danmark (herunder statslige kulturinstitutioner)
    2) en målsætning for projektet, der kobles til Næstveds langsigtede kulturpolitik og udvikling
    3) et programudkast for Europæisk Kulturhovedstad 2032
    4) et budget og finansieringsmodel, herunder kommunal og statslig støtte, fonde og sponsorer
    5) en kommunikationsstrategi, der kan formidle projektet
    6) forslag til organisationsform for arbejdet med Europæisk Kulturhovedstad
    Budgettet på 4 mio. kr. i ansøgningsfasen skal dække kulturhovedstadssekretariatets driftsudgifter til en projektansvarlig og projektassistent (sammenlagt seks årsværk, stigende fra 1,5 årsværk i 2025 til 3 årsværk i 2027) samt aktiviteter med kortlægning, seminarer og møder, kommunikation og forberedelse af ansøgning.
    Budgettet foreslås finansieret over tre år: 2025: 1,5 mio. kr., 2026: 1,0 mio. kr. og 2027: 1,5 mio. kr.

    Medfinansiering
    Region Sjællands afdeling for Regional Udvikling har tilkendegivet, at Region Udvikling er klar til en dialog om støtte på 0,5-0,7 mio. kr. til et Kulturhovedstadssekretariat med midler fra den regionale Pulje for Kulturelle Fyrtårne. Puljen uddeler hvert år 2,0 mio. kr. til tre kulturprojekter, der kan være med til at skabe vækst og arbejdspladser.

    Processen frem mod kulturhovedstadsåret
    Selv om kulturhovedstadsåret først er i 2032, er der en flerårig proces frem mod en ansøgning og efterfølgende tildeling af titlen.
    Det anbefales, at der tilrettelægges en faseopdelt proces med indbyggede stop/go’s undervejs, hvor der træffes politisk beslutning om, hvorvidt man vil gå videre med projektet.
    Der vil være to centrale beslutninger frem til indsendelsen af en eventuel ansøgning:
    1) Efteråret 2024: Byrådet beslutter med budget 2025 igangsættelse af en ansøgningsproces med finansiering heraf
    2) Efteråret 2026: Byrådet beslutter indsendelse af ansøgning og afsætter midler på budget 2027 og frem
    Den internationale jury træffer afgørelsen om tildeling af værtskabet for Europæisk Kulturhovedstad 2032 i efteråret 2027.

    2024-05-16 10:44:19