Bedre natur i vand, på land og for mennesker
Den Grønne Trepart kræver ikke kun stærkt samarbejde og dialog mellem landmænd, naturorganisationer og kommunale politikere. Kommunernes faglige og tekniske medarbejdere ruster op på viden og værktøjer for at være klar til at gøre Den Grønne Trepart til virkelighed.

De tekniske medarbejdere, der konkret skal udforme de projekter, der samlet skal blive til den største arealomlægning i nyere tid, skal kunne tænke på tværs og dele viden for at komme i mål til gavn for klima, miljø og natur. Derfor var projektledere, biologer, natur- og vandløbsmedarbejdere og planlæggere fra 12 forskellige kommuner onsdag den 9. april inviteret til temadag med fokus på synergieffekter.
Med andre ord: Hvordan kan et projekt, der er godt for liv og fisk i vandet, designes, så det samtidig vil være godt for dyr og planter på land – og også skaber mere værdi for de mennesker der bor i landdistrikterne?
”Det gode samarbejde mellem vores kommunale politikere, landbruget og naturorganisationer om de lokale treparter er fantastisk. Men vi sætter også et vigtigt fokus på at gøre vores tekniske medarbejdere endnu dygtigere, så de kan designe de enkelte projekter. Den rette viden og færdigheder er helt afgørende, når vi skal gøre treparternes planer til konkret virkelighed ude i landskabet. Udover opbakning fra de enkelte lodsejere, kræver den store opgave, at der er medarbejdere i alle kommuner, som ved, hvordan det skal gøres – og meget gerne, hvordan vi gør, så vi får mere ud af projekterne end ”kun” kvælstoffjernelse og CO2-binding,” fortæller Niels Hav Hermansen, Vand- og Naturchef i Næstved Kommune.
Flere gevinster på én gang
De lokale treparter vil i de kommende måneder komme med forslag til arealer, som er bedst egnede til at omlægge til natur og dermed mindske kvælstof- og kulstofudledningen. Den fælles ambition er, at de enkelte projekter kan give flere gevinster på én gang, for eksempel både et bedre vandmiljø, en rigere og mere biodivers natur, beskyttelse af drikkevand, flere muligheder for friluftsliv og at redde unikke arter, der er truet af udryddelse. Et konkret eksempel er den akutte indsats for at redde brakvandsrovfiskene som gedder og aborrer.
”Den Grønne Trepart er en enestående mulighed for at gøre noget for natur og vandmiljø. Den skal vi selvfølgelig gribe, og når vi gør os umage, så løser vi ikke bare ét problem, når vi omlægger landbrugsjord til natur, men så mange problemer som muligt på én gang,” siger Niels Hav Hermansen.
12 kommuner samarbejder
Fagligt og teknisk er arbejdet i de lokale treparter understøttet af udtagningskonsulenter, fagchefer og projektledere fra de 12 kommuner og af fagchefer og projektledere fra Naturstyrelsen. Temadagen bidrager til, at kommunerne får mest muligt ud af deres fælles viden, kompetencer og ressourcer.
På dagen bidrog Fishing Zealand og oplægsholdere fra både Næstved Kommune og nabokommuner med viden og erfaringer om aktuelle projekter – for eksempel Carsten Horup, naturmedarbejder i Vordingborg Kommune, som fortalte om resultaterne på Knudshoved Odde.
Camilla Fløjgaard, seniorforsker på Aarhus Universitet, gjorde deltagerne klogere på biodiversitet, og Helga Grønnegaard fra Urland gav gode indsigter om planlægning.
12 kommuner er en del af de Lokale Treparter for Østersøen, for Smålandsfarvandet og for Bornholm: Stevns, Vordingborg, Faxe, Guldborgsund, Lolland, Næstved, Ringsted, Sorø, Slagelse, Kalundborg, Holbæk og Bornholms regionskommune.