Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Næste skridt mod ny vandrerute tværs over Sjælland

Finansieringen af første fase af realiseringen af en 100 kilometer lang vandrerute fra Karrebæksminde til Faxe Ladeplads er nu på plads, og Næstved og Faxe Kommuner tager nu de første skridt til at teste og anlægge dele af vandreruten.

11. sep. 2024

Indhold

    Under navnet ”Vandrelandet Selandia” blev der i 2023 udviklet en vision om at give lokale og turister muligheden for en naturskøn og sammenhængende vandretur i det smukke, sydsjællandske landskab fra Faxe Ladeplads i øst til Karrebæksminde i vest. Med midler fra de to kommuner og Dansk Kyst- og Naturturisme begynder projektet nu at tage form.

    Forprojektet er blevet til i et tæt samarbejde mellem Realdania, Dansk Kyst- og Naturturisme, Visit Sydsjælland-Møn A/S samt Faxe og Næstved Kommuner, hvor bevillingen vækker glæde i de to kommuner.

    Formand for Klima-, Miljø-, og Friluftsturismeudvalget i Næstved Kommune, Rune Kristensen, ser store perspektiver i projektet:
    - Vi vil realisere en vision om en sammenhængende og tilgængelig vandrerute fra kyst til kyst på Sydsjælland. Det er et turismeprojekt, som kan have stor betydning for mange generationer af turister fremover. Dette projekt vil bringe både lokale og turister tættere på vores unikke kulturlandskab og naturperler.”

    Faxe Kommunes borgmester Ole Vive supplerer:
    - Hvor er det også fantastisk, at vi kan samarbejde på tværs om at skabe endnu bedre muligheder for et aktivt fritidsliv som både gavner lokalsamfundene og skaber styrkede forudsætninger for turisme og erhvervsliv på Sydsjælland.

    I første omgang vil der blive arbejdet med teststrækninger, involvering af lodsejere og fortællinger, der skal binde ruten sammen. Arbejdet med vandreruten vil ske i et tæt frivilligt samarbejde med lodsejere langs ruten.

    Vandreskoene vil forventeligt kunne blive snøret i 2025-2026 på teststrækningerne og samarbejdet mellem kommuner og turismeorganisationer glæder Martin HH Bender, direktør i Visit Sydsjælland-Møn

    - Vandrelandet Selandia er et fantastisk eksempel på, hvordan samarbejde på tværs, her imellem bl.a. kommuner og turistorganisationer, kan skabe noget helt særligt. Vi ser frem til at byde vandrere velkommen til en rute, der vil tilbyde uforglemmelige, ikoniske oplevelser og styrke Sydsjællands position som en attraktiv turistdestination.

    Fakta:

    Udviklingsplanen for Sjælland og Øerne sætter ambition og retning for udviklingen af bæredygtig turisme på Sjælland og øerne frem mod 2025. Som en del af implementeringen på Sydsjælland blev der udarbejdet en strategisk-fysisk udviklingsplan i Faxe og Næstved Kommuner i 2022, som lå færdigt i starten af 2023. Planen blev til i et samarbejde mellem Realdania, Dansk Kyst- og Naturturisme, Visit Sydsjælland-Møn A/S samt Faxe og Næstved Kommuner med hjælp fra konsulenterne NORRØN og GroupNAO.

    I den strategisk-fysiske plan blev det grundige forarbejde lagt til den 100 kilometer lange vandrerute gennem det sydsjællandske landskab, som fik navnet ”Vandrelandet Selandia”. Nu er der så indgået samarbejde mellem de to kommuner, Dansk Kyst- og Naturturisme og Visit Sydsjælland-Møn om at teste og anlægge dele af vandreruten.

    Dansk Kyst- og Naturturisme bidrager med 750.000 kr. i midler fra regeringens omprioritering af købmandsordningen til udviklingsaktiviteter i kyst- og naturturismen. Næstved & Faxe Kommuner medfinansierer derudover 150.000 kr. hver til projektet.

    Læs mere om forprojektet her:

    https://www.naestved.dk/media/lugf1ukv/vandrelandet_selandia_finalv170223.pdf