Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Erhverv

Næstved Kommune går 16 pladser frem i DI’s erhvervsmåling

På ét år er Næstved Kommune gået fra 31. til 15. pladsen i Dansk Industris (DI) årlige undersøgelse af danske kommuners erhvervsvenlighed. Samtidig bliver Næstved Kommune kåret som Sjællandsk mester i fremgang. Den gode placering skyldes en strategisk og højt prioriteret indsats.

03. sep. 2024
DI's årlige erhvervsmåling - Fremgang fra 2010-2023.

Diagram, der viser fremgang fra 2010, 2021,2022, frem til 2023.

Indhold

    Hvis man skal etablere virksomhed eller ønsker at investere, er der større sandsynlighed for, at man vælger Næstved Kommune end for bare et år siden. Det viser resultatet af DI’s årlige undersøgelse af danske kommuners erhvervsvenlighed.  

    Hvor Næstved Kommune i 2010 landede på en sidsteplads, har kommunen nu bevæget sig op til en 15. plads. Alene fra 2023 til 2024 er Næstved Kommune rykket 16 pladser frem fra 31. til 15. pladsen.

    DI har kåret tre danske mestre i fremgang. Her kåres Næstved som Sjællandsk mester i fremgang.

    Højt på dagsordenen

    Borgmester Carsten Rasmussen glæder sig over fremgangen, som, han understreger, ikke er kommet af sig selv:

    -I byrådet står vi samlet om at sætte gode rammer for erhvervslivet højt på dagsordenen. Jeg er stolt af, at vores politiske prioritering, store fokus og systematiske forbedringer betyder, at vi nu er gået 16 pladser frem og er kåret som Sjællandsk mester i fremgang. Hvis vi skal være i stand til at finansiere fremtidens velfærd, er det altafgørende med gode og sunde virksomheder og arbejdspladser.

    Næstved Kommunes markante fremgang i undersøgelsen kan have stor effekt for fremtidens Næstved, pointerer Carsten Rasmussen:

    -Resultatet er helt klart noget, man kigger på, når man vil etablere sig som virksomhed. Næstved Kommune har fået et godt image på national plan, hvor det er nemt og attraktivt at drive virksomhed og investere.

    Forstår behov og ønsker

    Også direktør i Næstved Erhverv Rasmus Holst-Sørensen er begejstret for resultatet af DI’s undersøgelse:

    -Vi mærker helt tydeligt, at der er sket et stemningsskifte. Relationen mellem erhvervsliv og kommunen er ganske enkelt blevet bedre. Vi har en kommune, der forstår virksomhedernes behov og er opsøgende i forhold til deres ønsker. Der er ingen tvivl om, at virksomhederne synes, de har en langt mere erhvervsvenlig kommune.

    Direktøren i Næstved Erhverv mærker allerede nu en markant forskel:

    -Flere er interesserede, og der kommer mange forespørgsler. Større, professionelle aktører melder sig på banen. Allerede nu oplever vi, at flere etablerer virksomhed eller investerer i kommunen.

    NOVENCO: Der er bygget en solid bro 

    Én af de virksomheder, der tydeligt oplever en bedre erhvervsservice i Næstved Kommune, er NOVENCO Building & Industry.

    Da virksomheden, inklusiv 200 medarbejdere, 88 kraner og en hel masse andre store maskiner, skulle rykke fra gamle bygninger i industrikvarteret på Ydernæs til et topmoderne domicil på Øverup Erhvervsvej var der hjælp af hente fra kommunen.

    Administrerende direktør for NOVENCO Building & Industry Lars Erik Knaack fortæller:

    -Takket være et tæt samarbejde og en god dialog har alt bare flasket sig i vores flytning. Næstved Erhverv har gjort virkelig meget for at være en god indgang til kommunen – de får hurtigt sat de rigtige i spil. Vi mærker i høj grad en forskel på kommunens tilgang til industri og erhverv. Kommunen er blevet mere tilgængelig – der er bygget en solid bro.

    NOVENCO har været værter for kommunens ’Morgenbrief’ og måtte melde udsolgt, da antallet af tilmeldinger nåede 120. Konceptet ’Morgenbrief’ er endnu et eksempel på, hvordan kommunen sikrer nærhed mellem erhvervsliv og kommunen.   

    FAKTA

    Sådan er Næstved Kommune blevet mere erhvervsvenlig


    Langvarig strategisk indsats

    Åben og rigelig dialog med erhvervslivet og langsigtet fokus fra byråd, direktion og Næstved Erhverv har været afgørende for fremdriften. Mange initiativer er skabt i tæt samarbejde med virksomhederne og DI Sydsjælland.

    Fra analyse til konkret plan
    Ud fra DI’s analyse har vi vurderet, hvilke initiativer der har været behov for.

    Her følger eksempler på nye indsatser:  

    • Dækningsafgiften er fjernet
    • Byggesagsgebyrer er halveret
    • Kommunale opgaver er konkurrenceudsat
    • Infrastrukturen er styrket
    • Åbningstider på genbrugspladser er udvidet
    • To ugers obligatorisk virksomhedspraktik i folkeskolen er indført
    • Kommunen har ansat en erhvervsplaymaker,
    • Kommunen har været vært for DM i Skills  

    Styrket erhvervsservice
    En synlig indsats har sikret motorvejsforbindelse til Næstved, og byrådet har investeret i den lokale erhvervsservice, som har oplevet et stort kvalitativt løft. Næstved Kommune servicerer det lokale erhvervsliv synligt og nærværende og skaber de løsninger, virksomheder og investorer har brug for. Nettotilgangen af nye forretninger i bymidten, byudviklingsprojekter og investeringer i erhvervsbyggeri styrker fortællingen om Næstved som erhvervskommune.

    Kommunen som medspiller
    Næstved Kommune har drevet store fælles kulturudviklingsprojekter på tværs af relevante afdelinger. Virksomheder og kommuner, som gør det godt, er inviteret til at dele deres erfaringer. Vi måler årligt tilfredsheden blandt virksomheder, som har haft kontakt med Næstved Kommune eller Næstved Erhverv. Formålet er blive bedre og målrette indsatsen.

    Kommunikation, information og dialog
    Der er etableret flere nye kanaler og platforme til kommunikationen med erhvervslivet i Næstved Kommune. Borgmester og politiske udvalg tager på adskillige virksomhedsbesøg, og kommunen inviterer til kvartalsvise morgenbriefs, hvor kommune og erhvervsliv mødes og debatterer aktuelle temaer. Vi har haft stort fokus på konkret inddragelse af det lokale erhvervsliv lige fra formulering af erhvervspolitikken til tilrettelæggelsen af kommunens udbud af håndværksydelser.