Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Ny kampagne skudt i gang: Skal sætte fokus på skraldemændenes arbejdsmiljø

Slid på kroppen og ondt i ryggen, skuldre, håndled og knæ. Det er dagligdag for mange skraldemænd, der hver dag tømmer hundredvis af skraldespande. Særligt indkørsler med løst underlag sætter sine spor og giver en ekstra belastning for skraldemændene. En ny kampagne skal sætte fokus på skraldemændenes arbejdsmiljø.

07. nov. 2024
Skraldemand på arbejde

Indhold

    Perlesten, grus, granitskærver og løst underlag. De færreste husejere tænker måske over, hvilket underlag der ligger i indkørslen, men for skraldemændene har det stor betydning for hverdagen. Kombinationen af tunge skraldespande og løst underlag er nemlig rigtig dårlig og kan give skader og smerter i ryg, skuldre, håndled og knæ.

    I dag starter en ny kampagne, der skal sætte fokus på skraldemændenes arbejdsmiljø. Kampagnen, der er et samarbejde mellem Næstved Kommune, Verdis A/S og 3F, er det første af sin slags og skal hjælpe med at belyse udfordringerne ved løst underlag og give indblik i de fysiske skader, som forholdene kan medføre for skraldemændene.

    - Vi arbejder løbende på at udvikle og forbedre arbejdslivet for vores medlemmer, og forhåbentlig kan denne kampagne hjælpe med det. De mange tømninger kombineret med skub og træk gennem løst underlag slider på kroppen, og det kan vores chauffører bestemt mærke. Renovationsbranchen har ændret sig gennem årene, men der er ting, der ikke er fulgt med. Der er stor forskel på om arbejdet er fysisk hårdt eller fysisk nedslidende og det er dét vi gerne vil sætte fokus på med den nye kampagne. Vi er samtidig utrolig glade for, at Næstved Kommune støtter op omkring vores arbejde med arbejdsmiljøet, fortæller Benny Nymark Andersen, arbejdsmiljøkonsulent hos 3F - Transportgruppen. 

    Nyt samarbejde med fælles budskab
    Foruden det vigtige budskab i kampagnen, så fører den også et andet vigtigt element med sig. Nemlig samarbejdet mellem Næstved Kommune, Verdis A/S og 3F. Som det første af slagsen i landet er de tre parter gået sammen for at sætte fokus på skraldemændenes arbejdsmiljø og forhåbentlig også skabe forandring på området.

    - Som kommune og udbyder har vi et ansvar over for vores renovatør, som vi tager meget seriøst. Vi har løbende dialog med borgerne, hvis der er sager om f.eks. løst underlag på adgangsvejen, men vi oplever også at mange ikke tænker over, at der kan være udfordringer. Dét vil vi gerne forsøge at komme på forkant med. Det betyder dog ikke, at der skal asfalteres i hele kommunen. Der er muligheder som kan benyttes uden at man skal ændre på forholdene på sin ejendom. Vores administration oplever jævnligt at mange tror at skraldemændene blot er dovne, men jeg vil gerne understrege, at det er hårdt arbejde at være skraldemand. Det kan jeg personligt skrive under på, fortæller Carsten Rasmussen, borgmester i Næstved Kommune og tidligere skraldemand.

    Hjælp skraldemændene, så de fortsat kan tage skraldet
    Netop opgavens fysiske strabadser, og de skader, som det kan medføre for skraldemændene, er et vigtigt fokus for renovatøren Verdis.

    - Vi oplever flere og flere sager, hvor skraldemændene er langtidssygemeldt grundet skader og slid på kroppen, og derfor er det vigtigt, at vi får lavet nogle holdbare ændringer. At Næstved Kommune er en del af samarbejdet betyder meget, da det kan skabe en større bevidsthed hos borgerne omkring forholdene, men forhåbentlig også gøre sagsbehandlingen kortere, når der er adresser med udfordringer. Renovationsbranchen har ændret sig bl.a. i forhold til, hvilket materiel der indsamles affald i, og derfor bør ændrede forhold have et konstant fokus, mener Stefan Olin, direktør i Verdis.

    Som en del af kampagnen vil der løbende komme information og fokus på arbejdsforholdene, og du kan allerede nu læse mere på www.naestved-affald.dk/hjaelp-din-skraldemand.

    Faktaboks: Fem gode råd til at hjælpe skraldemanden

    1. Stil skraldespanden frem til skel
      Hvis du f.eks. har perlesten, grus, skærver eller andet løst underlag, så kan skraldespanden stilles ud til skel eller på fast underlag på tømningsdagen.
    2. Vend håndtaget udad
      Sørg for at stille skraldespanden den rigtige vej, så håndtaget vender udad.
    3. Hold afstand
      Dine skraldespande skal stå så skraldemanden frit kan komme til dem. Cykler, haveredskaber, parkerede biler, trillebøre og lignende må ikke spærre adgangsvejen.
    4. Fjern blade og sne
      De mange nedfaldsblade kan gøre din adgangsvej både glat og tung for skraldemanden at skubbe skraldespanden i. Husk at rydde vejen for blade. Det samme gælder når der kommer sne.
    5. Lys i den mørke tid
      Sørg for at der er lys på din adgangsvej og standplads, så skraldemanden kan se og ikke risikerer at falde.